diumenge, 14 de maig de 2017

Vosaltres, turistes cosmopolites, sou els terroristes

 Al Raval (Ferlandina a tocar de la Lluna).
Escopint sobre la llengua dels indígenes.

VOSALTRES, TURISTES COSMOPOLITES,
SOU ELS TERRORISTES
Gerard Horta

Llarga vida als turistes cosmopolites, perquè els vostres cossos encarnen el desenvolupament universal de l’únic model de progrés a què la humanitat ha d’aspirar: el de l’Occident que mercantilitza tots els àmbits de la vida urbana i l’existència col·lectiva. Oh sí, hordes cosmopolites, us agraïm tant que ens “descobriu”, que fruïu a l’Starbucks de la nostra condició ja per fi “global”, que tasteu l’aigua contaminada de les platges i l’avui Sol pàl·lid de la Mediterrània, que admireu el que queda de la Sagrada Família i la Rambla i que a la nit pixeu de gust als carrers dels barris populars!!! Us agraïm tant que alterneu visites al Museu del Barça amb d’altres a exposicions rellevants per a angloparlants enrotllats sota l’ombra imponent d’adotzenades institucions postmodernes!!!

Entre vosaltres, però, qui escriurà les noves novel·les que ens expliquin? Ningú, s’ha acabat. Ara sols sou una relació de poder massificada, i els vostres noms formen part de l’engranatge mundial del capitalisme: Núñez y Engels, Völker & Navarro, ultraliberalisme, plusvàlua, benefici i sous de misèria per a les dones companyes que us netegen el vàter a l’hotel i que un dia hagueren d’anar-se’n, per força, de la seva terra. Vosaltres, en canvi, només obeïu ordres: us van dir que féssiu vacances i en feu, per a glòria major del treball assalariat, tan “cosmopolita” sí.

Us donem la benvinguda trista al que un dia fou la Rosa de Foc i que ara no deixa de ser una ciutat alienada, colonitzada i turistitzada. We speak english. Nous parlons français. Si parla italiano. Hablamos español.

Ara bé, no us n’anireu sense que us transmetem el que nosaltres, indígenes catalans de classe treballadora, fa temps que vam copsar: vosaltres, turistes cosmopolites, sou els terroristes. I alguna cosa ens indueix a pensar que entre l’imperialisme, les connexions turístiques transnacionals, l’explotació i la quotidianitat de la pobresa a Barcelona hi ha més vincles del compte. Arribarà l’hora que els polvoritzarem. Tots.