dijous, 23 de març del 2017

Del Compromís de les escales a la renovació del MWC

Ajuntament de Barcelona (2-VI-2015). Signatura de la petició al GSMA, per part del SextaGrup Municipal 2015-2019, a fi de perpetuar el Mobile World Congress a la ciutat fins al 2023.

DEL COMPROMÍS DE LES ESCALES 
A LA RENOVACIÓ DEL MWC
[EL VIDRE AL COR, 2-VI-2015]
Gerard Horta

A contracor, aquesta col·lecció shauria d'estendre en el temps molt més del que inicialment pretenia. Però això representa molta feina i no disposo de tant de temps, és un problema. I ja que referim a problemes, no mateu el missatger sisplau. Gràcies.

***

El proppassat 19 de maig diverses persones, en representació de les organitzacions polítiques respectives, signaren solidàriament el Compromís de les escales en un gest de suport als treballadors i treballadores de Telefónica que duen més de 50 dies de vaga.

Per al dimarts 2 de juny, i sense que se n’informés la premsa, estava prevista la signatura de la petició de renovació del MWC davant de l’òrgan pertinent (GSMA): hi estaven convocats tots els grups polítics de l’Ajuntament de Barcelona. La premsa se nassabentà arran del comunicat de la CUP de Barcelona del mateix 1 de juny. La CUP hi anunciava que no el signaria. Els companys en lluita de Telefónica havien cridat unes hores abans tots els partits que no signessin la renovació del MWC en les condicions actuals.

La cosa venia de lluny, i el rebuig de la CUP abraçava, continua abraçant, àmbits molt diversos a l’hora de justificar el rebuig del MWC.

Sigui com sigui, hi havia una qüestió òbvia, de calaix: la CUP havia signat el Compromís de les escales, de la qual cosa la premsa ja havia informat.

En Xavi Monge assenyalava avui dimarts 2 de juny, al matí, que l’acord signat per Barcelona €n Comú-ICV-EUiA, CiU, PP, PSC, ERC i C’s abraça obligacions de la Generalitat i l’Ajuntament respecte la Línia 9 del metro (només Aeroport-Fira) per al 2016; compromet l’augment de places hoteleres a la ciutat i un mínim del parc de 27.000 places a disposició de GSMA (òrgan rector del MWC) –500 habitacions noves per any–; implica que el Pavelló 8 de Fira de Barcelona els serà quasi gratuït –el m2 de fira no valdrà ni 28 euros, mentre que en fires petites arriba als 600 euros–; també, que es crearà una zona VIP de seguretat, amb restricció de circulació, a l’entorn de l’Hotel Arts, amb Helioport inclòs i 100 VIP-Taxi; i, a més, l’oferta signada inclou que sapliqui el sistema contact-less al transport públic per fases en tres anys –la T-Mobilitat de La Caixa–. Al migdia, Vilaweb fa públiques les condicions del contracte. (Post Scriptum, 6-VI-2015: avui VilaWeb penja la traducció completa de 14 pàgines de loriginal anglès al català.)

Al compte de twitter de l’alcalde en funcions Xavier Trias s’hi afirma, també avui mateix dimarts al migdia, que la signatura significa una “mostra d’unitat en aquesta petició a GSMA de prolongació del MWC fins 2023. Temps d’audàcia, efectivament. Una audàcia que arrosseguem des del 1977-1979.

Dimarts al migdia: piulada de Barcelona €n Comú
(“Donem suport a la continuïtat del MWC i ens comprometem amb la millora de les condicions laborals”). A dalt, les corporacions que en formen part, profundament amants de millorar les condicions laborals.
 
Ens endinsem en una dinàmica de màrqueting polític continu: el focus il·lumina una escena mentre n’oculta les que lenvolten. Daltra banda, és cert que Barcelona €n Comú ja havia expressat en públic fa dies la predisposició a renovar el MWC; el problema –segons el meu parer– apareix quan la mateixa gent a qui has manifestat el teu suport el 29 de maig (Ada rompe a llorar, deia una piulada), al cap de poc et demana un gest que no sols no retornes, sinó que implica trencar un pacte signat. La mateixa gent que avui han signat la renovació del MWC malgrat la crida dels treballadors de Telefónica a no fer-ho –per solidaritat– podrien empastifar la ciutat, ara mateix, amb aquest document de sota (signat uns dies abans les eleccions). 

Sobrerepresentació: això sí, en sortir de lAjuntament lalcaldessa futura sha compromès amb els treballadors que avui, abans el dia no acabi, trucarà a Telefónica per encoratjar-los a negociar. La crònica del 3/24 afirma que algú ha cridat Visca lalcaldessa!. Mho crec. La nova política tot just acaba de començar, afecta els sis partits i coalicions que avui han signat la petició de continuïtat del MWC.