dijous, 28 de maig del 2015

Qui paga, mana? (la Caixa, pactem?)

 Fotomuntatge, pescat ahir al twitter, fet a partir de la imatge
dAda Colau curtcircuitant un míting dImma Mayol (ICV-EUiA)
a la campanya electoral de les municipals del 2007.

QUI PAGA, MANA?
(LA CAIXA, PACTEM?)

La clau comuna de tot rau en aquesta fotografia de dalt. Som a 28 de maig i cap partit polític del PentaGrup Municipal 1979-2019 ha fet pública la informació sobre els deutes que mantenen amb els grups bancaris ara, a la primavera del 2015. Des del 2012 no hi ha l’obligació legal que bancs i excaixes ens ho facin saber. Semblo un lloro gastat, però sona tan malament tant de silenci... concebre les servituds polítiques dels 70 milions deuros de deute del PentagGrup, el 2012 (11.500 milions de pessetes). Que els uns acusin els altres del que sigui no sé si té gaire sentit.

I, malgrat aquest populisme quasiidíl·lic i desimbolt –vamos peña, vamos: crowfunding!–, ni tan sols lautoproclamada Transparència-ICV-EUiA €n Comú ha tingut lhumor (negre) o la, ehem, iniciativa d’informar-nos-en. Del deute vull dir. (Campanyes tan xupiguais demanen crèdits xupiguais. Dit d'una altra manera: tot té un preu.)

Si els grups bancaris no acceleren lexecució del deute d’ICV-EUiA és que aquests es porten com cal. Tenim al davant el futur immediat per comprovar què succeeix. Ni pactes, ni programes polítics, ni rondalles fantasioses: el deute, la pasta, la Caixa. Qui paga, mana? O encara pitjor: guanyi qui guanyi (del PentaGrup), guanyen els bancs?

Els mandarins dirigents de Barcelona €n Comú –un abans dahir, una ahir– tels trobes al carrer o en un espai amb gent, els mires als ulls i aparten la mirada: dissimulen, samaguen rere les columnes com els Senyors. En diuen revolució democràtica. Diguels que un conductor dautobús sha suïcidat després de ser acomiadat sota lacusació que havia robat un bitllet de bus, diguels que la lluita de classes és ara, a cada moment... I desviaran la mirada. El pitjor és que tots dos cops els hauria dit, senzillament, hola.

Lesmorzar espera ses senyories. La Caixa: pactem?